Semoga Allah permudahkan segalanya.....

Thursday, January 26, 2012

1st time in my life

Alhamdulillah..taktau nak describe macam mana perasaan bila nampak 2 line..dalam hati masa tu dup dap dup dap sebab mmg line yg 1st macam betul2 clear nak kluar..lepas tu baru la line ke dua, terus saya tunjuk kat hubby..dia cakap "maksud dia ape tu?" adehhh...ye la..dia takpenah tau sume2 tu..huhu

syukur tak terhingga kepada Allah..doa dimakbulkan..apa yang saya praktik adalah doa apa yang kawan2 kat sini penah bagitau..jika Allah merasakan aku telah bersedia menjadi ibu maka makbulkan lah permintaan ku..jika kau rasa aku belum bersedia maka aku redha akan ketentuan mu.

seperti yang saya tulis sebelum ni memang saya tengah berehat dari mana2 treatment..last saya amik treatment kat PMC masa bulan 6..tahun lepas..lepas tu dah stop..macam biasa setiap bulan saya menungu period datang..memang tunggang langgang jugak tak ikut time tp alhamdulillah period takde panjang sampai 2 bulan..

sampai la kali terakhir saya period 17/11/2011, saya tunggu period datang bulan 12, tapi tak datang2 cuma saya lupa tarikh dia bila masa bulan 12 tu ade spotting keluar sikit, dalam hati pikir ok ni tak lama dah la ni nak period sebab breast pun selalu sakit, besar semacam, selalu kalau time nak dekat period breast mmg sakit and besar..tunggu punya tnggu lepas spotting tu keluar darahnya tak keluar2 jugak..sehari or 2 hari je kot spotting tu keluar..ok fine xmo keluar takpe la..saya tunggu..dalam hati ni ade juga terlintas, doa banyak2 kat Allah kalau ada nyawa dalam perut ni tolong selamatkan dia sebab risau tak makan ape2 vitamin untuk dia.. :(

lepas tu tiba2 saya kerap pening kepala tetiap petang..pening kepala yang mild bukan lah sakit..saya ingat saya kena darah tinggi ke ape sebab mak ada darah tinggi..tapi check doctor tak ade pulak..ok la xpe lah Alhamdulillah bukan pening sebab darah tinggi.

lately start awal bulan 1 cepat sangat lapar..makan pukul 1tghr pukul 5 or 6ptg balik keja lapar macam tak makan satu hari..pagi2 bangun tido lapar dia kemain lagi sampai rasa nak termuntah..ini sudah pelik..sebab dah selalu sangat lapar..apa hal kan..sampai la jumaat lepas balik keja terus masuk bilik air nak check UPT..subhanallah..2lines, masa tu juga siap2 pegi PMC untuk scan nak tengok betul ade ke tak..Alhamdulillah bila doc scan kata ada hanya tuhan saja dapat tahu perasaan tu sebab dapat menggembira kan hubby, bagi gambar scan tu kat dia, saya cakap, ni anak abang...Alhamdulillah

masa scan saya ingat2 lupa tarikh last period sebab tak tengok excel balik tu baru tgk balik..so main hentam cakap kat doc last period 25/11, so masa scan doc ukur kantung tu dalam 6minggu 5 hari..so sehingga hari ni kandungan saya dah nak masuk 8 minggu..Alhamdulillah




walaupun saya dah check UPT dan juga dah scan doc confirm ada..tapi selagi saya tak nampak heartbeat dia selagi tu lah saya masih ragu2 yang saya ni preggy ke tak..next week dah buat appointment lain lg ngan doc untuk tgk heartbeat..harap2 ada nampak kali ni

apa2 pun yang terjadi nanti saya nak redha sebab Allah berhak keatas saya, maka saya sebagai hamba nak redha segala ketentuan yang dia telah tetapkan, apa yang mampu kita lakukan hanya berdoa.insyaAllah agar semuanya selamat..

bagi yang tanya tips2..saya minta maaf sebab tiada apa yang dapat saya kongsikan sangat di sini cuma saya minum madu+habatussauda, saya akan bawa bekal air madu+habatuusauda masa saya pegi keja.. saya minum air tu sampai tengahari, lepas lunch baru saya tukar minum air kosong, dan satu lagi senjata kita orang islam adalah berdoa, berdoa dengan sepenuh hati, sepenuh harapan, mengharapkan segalanya kepada Allah swt..insyaAllah

saya percaya apa yang berlaku ke atas saya sekarang ni adalah berkat doa ibu bapa, adik beradik dan juga rakan2 yang sama2 mendoakan supaya sama2 kita dapat merasai nikmat mengandung, insyaAllah saya juga tidak melupakan kamu kamu semua dalam doa saya..

time kasih juga yang komen kat entry sebelom ni..time kasih banyak2

seperti mana saya sedikit terasa bila baca berita gembira daripada orang lain sebelum ini, bukan terasa kerana dengki ataupun tidak suka mendengar berita tersebut, saya juga insan biasa, saya mintak maaf andai berita yang saya sampai kan ini ada mengguris perasaan orang lain,

See ya

Assalamualaikum :)

36 comments:

hanidatul shatira said...

alhamdulillahh......syukurr syukurrr.......

Aidanisme said...

alhamdulillah.. tahniah awak

Zana Adieyza said...

Alhamdulillah.. tahniah.. jaga diri baik2 yer..

doakan ada rezeki utk geng TTC yg lain yer..

::EIDA:: said...

Alhamdulillah...syukur.. Tahniah ye! Doakan kami... =) Take care dear~

chinta... said...

alhamdulillah..tahniah awak....;)

eKa said...

alhamdulilah syukur...tu la bila allah dah rasa kita ni betul2 ready dia akan bagiii.kun fa ya kun



btw, berapa nisbah habatusaada+ madu + air tu

kasihibu said...

tahniah...tahniah...tahniah....

syukur sesangat dik, kalaulah dekat dgn ima, dah akk peluk dah ni

jaga diri baik baik, makan yang berkhasiat
jgn angkat benda2 berat atau buat kerja yg berat2 ok

kalau perempuan semoga mendapat cahayamata yang manja, lemah lembut macam ima jugak

TiNie said...

Alhamdulillah..tahniah sgt2...saya sgt happy bila dgr news kwn2 ttc pregnant...smoga ramai lagi kwn2 ttc kita yg akan pregnant..Aamiiin...congrats dear...take care tau..jgn buat kerja berat2 k...

eimma's said...

Alhamdulilah thks semua

eka : ima beli madu tu mmg dia dah siap2 blend habatuusauda dalam dia...so ima buat satu sudu besar kacau dengan 1 liter air masak/suam

pnsusu said...

alhamdulillah .........
tahniah..........

semoga segala urusan berjalan dengan mudahnya dan diredhai ALLAH...amin

Nana Aris said...

Alhamdulillah..suke bace entry awak ni..betul tu, Allah lebih berhak atas kita..kenapa nak persoalkan..thanks buat saya sedar =)

Mar said...

perasaan risau dan tak yakin tu akan tetap muncul sampai bila-bila pun. just enjoy the moment, dear. lain2 serah pada Allah.

Wiyah said...

alhamdulillah & tahniah for ur 1st baby..insyaAllah segalanya dipermudahkan olehNYA..suka ayat 'apapun yg berlaku saya redho sbb Allah berhak keatas saya'..btol tu,,saya juga perlu bersikap sedemikian ;-)

Fika Ashikin said...

yeayyyy..!!! tahniahhh...sronoknya..jaga diri bebaik yer..mkn vitamin cpt2 utk baby.. :)

julie@julianamnoor said...

eimma....happy for you.after all this years..your ups and down is worth it..finally.you are the one who introduce me this ttc world..alhamdulillah..akhirnya ..:) semoga selamat semuanya ye..semuanya datang dari DIA..

p/s: tetiba xguna blog ttc nak post..hehe tak pe..

wanie amerie said...

tahniah dear.. tumpang gembira.
jaga diri baik2 yer, InsyaAllah, semoga selamat semuanya..

Mrs Sweet said...

Alhamdulillah dan tahniah..

tibe2 rasa sebak sbb Allah dah perkenankan doa ima..alhamdulillah..t8 care ye :-) I'm hepy for u..

Umaira + Umar said...

Tahniah awk..Umaira doakan semoga selamat semua nye dari awl hingga akhir. Syukurkan...bila Allah perkenankan doa hambaNYA. Happy dengan berita awk nih.

PutriesNoora said...

tahniah..semoga suma selamat dan dipermudahkan oleh Allah..amin..=)

Sinar Cahaya said...

Insya Allah..semua akan dipermudahkan..jaga diri baik2 yea..enjoy the moment..(^_^)..

CIK PUAN TIPAH said...

Tahniah..
semoga selamat ibu dan baby hingga bersalin. Dan moga baby jadi anak yang soleh..

♥Nurul Honey♥ said...

CONGRATULATIONS MUMMY..
MOGA ALLAH PELIHARA AHLI SYURGA DI DALAM KANDUNGAN ANDA..DI PERMUDAHKAN SEGALA URUSAN..

A*nY said...

Alhamdulillah=)

Azizah a.k.a N.a.z said...

Alhamdullillah.. Tahniah..

Siti said...

Emma, tahniah ya..
jaga diri baik2, makan makanan berkhasiat...doakan kami mengikut langkahmu selepas ini...AMIN :-)

my simply said...

salam, terjumpe blog ni terus flow...tahniah, hope sy pum akan dpt merasainye utk kali ke-2 after abortion..

FieZaLieSa said...

tahniah..jg kandungan elok2 yer..=)

eimma said...

terima kasih banyak2 semua yang mendoakan saya..insyaAllah semoga kandungan ini dilindungi Allah

~ JD said...

tahniah!!!
jaga diri leklok tau :)

ILY said...

Alhamdulillah, tahniah. Jaga diri elok2 ek :)

rAtu saLju™ said...

alhamdulillah...tahniah dear..
take a gud care of urself!

fini said...

saya nak tanya. beli air madu+habbatusauda tu kat mana yer?

eimma's said...

fini boleh cari kat sini

aS_c0mei said...

salam.,tahniah awak!ketentuan Allah mmg terbaik kan.tanpa disangka,keajaiban berlaku.Alhamdulillah.

saya pun pregnant jugak ni.Alhamdulillah sangat2.itu pon tak sangka jugak.taktau pun pregnant,sebab sibuk duduk risau ke cyst.Allahuakbar....

awak take care ya.saya pun sama,selagi tak dgr heartbeat baby,tak percaya yg saya pregnant.tp saya baru 7weeks ni....

Mrs.ShiZni said...

YummyMummy, lama sangat saya tak buka blog sendiri apatah lagi kawan2 sampai baby dah 18 weeks baru sy tau kamu dah berjaya! MasyaAllah, subhanallah! Congrats so happy for you please kiss your tummy for me (boleh ke?)
Saya ada nak tanya skit pasal ovulation microscope. Can I get your email for personal contact?
Love. Shida.

Dreamingmummy said...

Tahniah..smg dipermudahkan segalanya,amiin

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

© My JOurNeY tO bE A MOmmY, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena