Semoga Allah permudahkan segalanya.....

Tuesday, August 16, 2011

info

penah tak korang rasa telur dalam ovary kita tu akan habis..saya pernah..hehe...sebab bila kita amik treatment kadang2 sekali keluar 8 belah kiri 10 belah kanan..kalau dah 10 cycle cam gitu ateee...tak kan tak risau habiss kan..

tapi sebenarnya...

Apabila janin yang berjantina perempuan terbentuk dalam rahim ibunya, ia dibekalkan hampir 2 juta bakal benih tersimpan di dalam sepasang kilang telur atau ovari

Telur-telur ini tidak akan berfungsi sehinggalah gadis tersebut mencapai umur matang

Kesannya hanya 50,000 biji telur yang tinggal dan berupaya mengembang apabila perlu untuk menjadi telur yang matang

Ovari akan mula berfungsi menghasilakn benih-benih yang matang apabila menerima rangsangan hormon FSH dan LH dari organ pitnitari otak. Secara am, kedua-dua belah ovari bergilir-gilir menghasilkan telur bagi setiap pusingan haid


seee...50 000...banyak kan..ade sumber lain tulis 450 000...tapi ape ape pun ia still banyak dan cukup stok untuk kita TTC..hehe...so guys..dont worry okeh?

sesungguhnya Allah dah merancang segala..subhanallah.. :)

thanks pada yang komen kat previous entry..and also sorry sebab tak berbalas..

kesukaran menggunakan internet di telefon tersangat slow

*hugs*

i really need ur support kengkawan ku

See ya

Assalamualaikum :)

3 comments:

pnsusu said...

insyaallah cukup telur kitaaa....
moga telur kita tu akan terhasil zuriat yg soleh ya..amin

Pn.Leeda said...

tp telur saya ssh nk kuar..adoi..kne usaha lbh utk subur

yummy mummy said...

amin...

pn leeda...kena amik lebih skit ubat subur..hehe..sebab saya masa amik clomid pon dia xnak besar..amik pregnyl baru lah besar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

© My JOurNeY tO bE A MOmmY, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena